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SUMMARY: Certain community college teachers received notice of termination

effective July 31, 1994. After receiving the notices, but prior to July 31,
1994, amendments were enacted so that they became eligible teachers
within the meaning of the Nova Scotia Teachers Early Retirement
Program (1994-1998) Regulations. Pursuant to those Regulations
they had “the right to obtain a benefit of the early retirement program by
retirement in accordance ...” with those Regulations. The teachers
elected to retire effective July 31, 1994. Under the collective agreement,
a teacher who “is terminated” is entitled to severance pay. The employer
refused to pay severance pay arguing that the teachers had not been
terminated because they had elected to retire prior to the notices of
termination becoming effective. An arbitrator upheld this position holding
that a teacher could not both be terminated and retire. On an application
to the Supreme Court, this award was quashed as being patently
unreasonable. The Minister of Education appealed.

ISSUE: Did the Supreme Court Judge err in concluding that the arbitrator’s award
was patently unreasonable?

RESULT: The appeal was dismissed. There was no rational basis in the collective
agreement to support the arbitrator’s conclusion that a teacher could not
both be terminated within the meaning of the collective agreement and
retire pursuant to the early retirement program. Section 19 of the
relevant Regulations contemplated precisely the state of affairs that the
arbitrator considered impossible. The Supreme Court Judge was right to
quash the award.
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